Acacia Fiber Organic Powder 340 g BŁONNIK AKACJOWY NOW Food's Suplement Diety
Błonnik akacjowy to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pozyskiwanego z soku z drzewa akacjowego, które pochodzi z części Afryki, Pakistanu i Indii. Rozpuszczalny błonnik, jako element diety, może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit.* Działa również jako prebiotyk, który wspomaga witalność mikroorganizmów, które pomagają w utrzymaniu zdrowego środowiska przewodu pokarmowego.* Proszek akacjowy jest dobrze tolerowany i może być stosowany codziennie.
Opis
- Zdrowie jelit i przewodu pokarmowego;
- Dobrze rozpuszczalny, natychmiast się miesza;
- Bogaty w delikatny błonnik.
Błonnik akacjowy to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pozyskiwanego z soku z drzewa akacjowego, które pochodzi z części Afryki, Pakistanu i Indii. Rozpuszczalny błonnik, jako element diety, może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit.* Działa również jako prebiotyk, który wspomaga witalność mikroorganizmów, które pomagają w utrzymaniu zdrowego środowiska przewodu pokarmowego.* Proszek akacjowy jest dobrze tolerowany i może być stosowany codziennie.
Produkt wytworzony w standardzie GMP. Dla zachowania bezpieczeństwa i satysfakcji swoich klientów marka NOW Food's® stosuje surowce jakości farmakopealnej, a jej dostawcy są regularnie kontrolowani.
W tym produkcie możliwa jest naturalna zmienność koloru.
Ten produkt jest sprzedawany według wagi, a nie objętości.
Dostępne opakowania: 340 g./12 oz.
Ilość porcji w opakowaniu: około 52; SKU: 5905; UPC: 733739059055.
Sugerowany sposób użycia: wymieszaj codziennie 1 płaską łyżkę stołową w szklance wody lub soku (ok. 240 ml.). Pamiętaj, aby w ciągu dnia pić dużo dodatkowych płynów. Dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym, zacznij od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając do 1 łyżki.
Ilość w porcji | % dziennej wartości | |
---|---|---|
Kalorie |
25 |
|
Węglowodany |
6 g |
2%** |
Organiczny proszek z gumy akacjowej |
6.5 g (6,500 mg) |
†dzienne wartości nie ustalone. |
**Procent Dziennych Wartości oparty na diecie 2000 kalorii. | ||
†Dzienne wartości nie ustalone. |
Inne składniki: Brak.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, glutenu, soi, kukurydzy, mleka, jaj, ryb, skorupiaków ani orzechów drzewnych. Wyprodukowane w zakładzie zgodnym z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), gdzie przetwarzane są inne składniki zawierające te alergeny.
Spakowane i poddane testom jakości w Stanach Zjednoczonych.
Certyfikowane organiczne przez QAI (Quality Assurance International).
Producent: NOW Foods, 395 S. Glen Ellyn Road, Bloomingdale, IL 60108, USA.
*Niniejsze oświadczenia nie zostały zweryfikowane przez Agencję Żywności i Leków (FDA). Produkty te nie mają na celu diagnozowania, leczenia, wyleczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Osoby w stanie chorobowym przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.
BŁONNIK AKACJOWY i jego wpływ na dietę
Proszek z błonnika akacjowego łatwo rozpuszcza się w wodzie. Jest przyjazny dla celiaka i diabetyków. Włókna akacjowe są szczególnie skuteczne w regulacji odpowiedzi glikemicznej lub szybkości, z jaką węglowodany są trawione i uwalniane do krwioobiegu. Ten nietłuszczowy błonnik w przewodzie pokarmowym tworzy żel, co powoduje stopniowe trawienie węglowodanów i tłuszczów. Pomaga to zwiększyć masę i miękkość stolca, promując regularne, zdrowe funkcje jelit.
Wpływ błonnika akacjowego na poziom cholesterolu
Proszek z włókna akacjowego pomaga regulować poziom cholesterolu. Skutecznie pomaga w utrzymaniu zdrowia sercowo-naczyniowego. Poprzez spowolnienie rozkładu i wchłaniania węglowodanów do krwiobiegu, włókna akacjowe pomagają regulować i zapobiegać potencjalnie szkodliwym fluktuacjom ciśnienia krwi.
Kontrola wagi
Oprócz przyczyniania się do uczucia pełności i poprawy regularności, proszek akacjowy może pomóc w zmniejszeniu wagi. Włókna akacjowe, w przeciwieństwie do innych rodzajów włókien, pomagają konsekwentnie i znacznie obniżyć wskaźnik masy ciała bez powodowania dyskomfortu w jelitach. Ponadto akacja jest bardziej smaczna niż inne rodzaje błonnika.
Wpływ na zdrowie jelit
Włókna akacjowe są skuteczne w zmniejszaniu zaparć i biegunki oraz mogą być stosowane w celu złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego. Fermentacja włókna akacjowego w jelitach powoduje produkcję bakterii, które są korzystne dla zdrowia jelit i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy. Fermentacja ta nie prowadzi do wytworzenia niewygodnych gazów jelitowych, stanu znanego jako "meteorism", który jest powszechnie kojarzony z innymi formami rozpuszczalnego błonnika.
Zagrożenia
Istnieje pewne ryzyko związane z uzupełnieniem diety o proszek akacjowy. Choć generalnie bezpieczny, niewielki procent ludzi może doświadczyć reakcji alergicznej na włókno akacjowe. Własności pęczniejące włókna akacjowego mogą powodować znaczące blokady w przełyku, żołądku lub jelitach, jeśli są spożywane nadmiernie lub bez wystarczającej ilości wody. Ponadto włókna akacjowe mogą reagować negatywnie z niektórymi rodzajami leków. W związku z tym dodanie błonnika akacjowego do diety należy traktować stopniowo i ostrożnie. Podobnie jak w przypadku każdej formy suplementacji, należy skonsultować się z lekarzem przed dodaniem błonnika akacjowego do diety.