Advanced Gamma E Complex 120 softgels/kapsułek żelowych NOW Food's KOMPLEKS WITAMINY ESuplement Diety
NOW® Advanced Gamma E Complex to pełnowartościowy kompleks witaminy E, który zawiera gamma-tokoferol oraz naturalną równowagę tokoferoli i tokotrienoli. Gamma-tokoferol, najobfitsza forma witaminy E w diecie, jest szczególnie ważna ze względu na unikalną zdolność detoksykacji i eliminacji reaktywnych form azotu, szczególnie niszczycielską formę wolnych rodników.*
Opis
- Ochrona antyoksydacyjna;*
- Mieszanka tokoferoli i tokotrienoli.
NOW® Advanced Gamma E Complex to suplement witaminy E o pełnym spektrum działania, który zawiera gamma-tokoferol oraz odpowiednią równowagę tokoferoli i tokotrienoli. Gamma-tokoferol, najliczniejszy krewny witaminy E w diecie, jest szczególnie ważny ze względu na jego wyjątkową zdolność do detoksykacji i eliminacji reaktywnych form azotu, szczególnie destrukcyjnej formy wolnych rodników.* Rodzina tokoferoli i tokotrienoli z rodziny E jest dobrze znany ze swojej roli w utrzymaniu zdrowia układu krążenia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.*
W tym produkcie mogą wystąpić naturalne zmiany kolorystyczne kapsułek.
Dostępne opakowania: 120 kapsułek żelowych/softgels.
Sugerowane użycie i przechowywanie: zażywaj 2 kapsułki dziennie z jedzeniem. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Uwaga: Tylko dla dorosłych. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli jesteś w ciąży / karmisz piersią, przyjmujesz leki lub masz inne dolegliwości medyczne. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Porcja: | 2 kapsułki żelowe/softgels | |
---|---|---|
Ilość porcji w opakowaniu: | 60 | |
Zawartość w porcji | % Dziennych wartości | |
** Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. † Nie ustalono dziennej wartości. |
||
Kalorie | 10 | |
Tłuszcze | 1 g | 1%** |
Witamina E (jako d-alfa tokoferol) | 300 mg | 2000% |
Tokoferole ogółem | 600 mg | † |
Gamma-tokoferol | 200 mg | † |
Mieszany kompleks palm-tokotrienolu (Tocomin®) | 10 mg | † |
Inne składniki: kapsułka żelowa/softgel [żelatyna wołowa (wolna od BSE), gliceryna, woda, karob] i olej z otrębów ryżowych. Zawiera soję.
Nie zawiera: pszenicy, glutenu, mleka, jaj, ryb lub skorupiaków. Wyprodukowany w zakładzie GMP, który przetwarza inne składniki zawierające te alergeny.
Ten produkt zawiera również następującą, naturalnie występującą mieszankę tokoferole i tokotrienole:
delta-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokotrienol, alfa-tokotrienol, delta-tokotrienol, beta-tokotrienol
Tocomin® jest zastrzeżonym znakiem towarowym Carotech Inc.
Pakiet służący zachowaniu świeżości nie jest jadalny, po otwarciu przechowywać w opakowaniu.
W produkcie może wystąpić naturalna różnica w kolorze/odcieniu kapsułek.
Producent: NOW Foods, 395 S. Glen Ellyn Road, Bloomingdale, IL 60108, USA.
* Te oświadczenia nie zostały zaopiniowane przez amerykańską agencję do spraw żywności i leków (FDA). Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Osoby w stanie chorobowym przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.
Witamina E
Witamina E, obok witamin A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, które wywołują wolne rodniki. Witamina E bierze udział także w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji (zlepiania się) płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Dodatkowo uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele. Poza tym wpływa na prawidłową wydolność mięśni i wytwarzanie nasienia mężczyzn. Jest także potrzebna w ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Ponadto witamina E wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Objawy niedoboru witaminy E
Niedobór witaminy E w organizmie zdarza się bardzo rzadko. Obserwuje się go w przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu i wśród osób z rzadką chorobą genetyczną - abetalipoproteinemią (zespół Bassena-Kornzweiga). Na niedobór witaminy E są narażone również osoby z mukowiscydozą i celiakią.
Objawy niedoboru witaminy E:
- zmęczenie,
- anemia,
- rogowacenie i starzenie się skóry,
- uszkodzenie systemu nerwowego,
- degeneracja mięśni;
- problemy z zębami i kośćmi,
- podatność na infekcje,
- zaburzenia neurologiczne,
- bolesność i zanik mięśni.
Zapotrzebowanie na witaminę E
Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Średnio wynosi ono 6 mg dzieci, 10 mg u mężczyzn, 8 mg u kobiet (przyjmujące tabletki antykoncepcyjne potrzebują jej więcej) oraz 20-50 mg u osób starszych, po 75. roku życia.
Warto wiedzieć, że przyswajanie "witaminy młodości" przez organizm wspomagają witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Witamina E, a udar mózgu
Wielu specjalistów twierdzi, że witamina E zapobiega chorobom serca, gdyż zmniejsza zalepianie się krwinek i ochrania przed rozwojem miażdżycy (hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu - tzw. "złego cholesterolu"), a co za tym idzie - m.in. przed rozwojem zawału serca i udaru mózgu.
Witamina E "witaminą płodności"
Witamina E jest nazywana także "witaminą płodności", gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Jej niedobór m.in. zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn.