Vitamin A 10,000 100 kapsułek żelowych/softgels WITAMINA A NOW Food's Suplement Diety
Opis
- Niezbędna witamina;
- 3,000 mcg (10,000 IU);
- Wspiera zdrowie oczu i prawidłowe funkcje odpornościowe.*
Witamina A jest niezbędna do utrzymania tkanek wyściełających wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie ciała, w tym oczu, skóry, układu oddechowego, przewodu pokarmowego i dróg moczowych.*
W tym produkcie mogą wystąpić naturalne zmiany kolorów kapsułek.
Dostępne opakowania: 100 kapsułek żelowych/softgels.
Sugerowany sposób użycia i przechowywania: zażywaj 1 kapsułkę dziennie z posiłkiem. Po otwarciu przechowywać w chłodnym, suchym - niedostępnym dla małych dzieci miejscu.
Uwaga: Tylko dla dorosłych. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie stosować, jeśli jesteś w ciąży, planujesz zajść w ciążę lub karmisz piersią. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli przyjmujesz leki lub masz inne schorzenia. Trzymać poza zasięgiem dzieci.
Pakiet służący zachowaniu świeżości - nie nadaje się do spożycia. Po otwarciu przechowywać w opakowaniu.
Porcja: | 1 kapsułka żelowa/softgel | |
---|---|---|
Ilość porcji w opakowaniu: | 100 | |
Zawartość w porcji | % Dziennego zapotrzebowania | |
Vitamin A (witamina A) (z palmitynianu retinylu i oleju z wątróbek rybnych) |
3,000 mcg | 333% |
Pozostałe składniki: kapsułka żelowa/softgel [żelatyna wołowa (wolna od BSE), gliceryna, woda] i organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Zawiera ryby (dorsz, czarniak, plamiak, mintaj).
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, glutenu, soi, kukurydzy, mleka, jaj lub skorupiaków. Wyprodukowano w zakładzie GMP, który przetwarza inne składniki zawierające te alergeny.
Producent: NOW Foods, 395 S. Glen Ellyn Road, Bloomingdale, IL 60108, USA.
* Te oświadczenia nie zostały ocenione przez amerykańską agencję do spraw żywności i leków (FDA). Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Osoby w stanie chorobowym przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.
Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie - jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Poza tym witamina A poprawia wygląd skóry, dzięki czemu znalazła zastosowanie w kosmetyce. Jednak z jej dawkowaniem powinny uważać kobiety w ciąży.
Witamina A to termin, który odnosi się do kilku substancji - retinolu i jego pochodnych (tzw. retinoidy) oraz beta-karotenu i niektórych innych karotenoidów. Witamina A, razem z witaminami D, E i K, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - jest odkładana w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Dzięki temu trudniej o jej niedobór, ale z drugiej strony jej nadmiar może być szkodliwy. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży.
Witamina A - właściwości przeciwnowotworowe
Witamina A pełni różne ważne funkcje w organizmie - bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów), sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek czy uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych. To niejedyne właściwości witaminy A. Jednak jedną z ważniejszych właściwości witaminy A jest to, że ma potencjalne działanie antynowotworowe - przypisuje się jej rolę w prewencji i spowolnieniu progresji nowotworów jelita grubego, stercza, piersi i płuc.
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach pochodzenia roślinnego.
Witamina A na zdrowe oczy
Witamina A wchodzi w skład rodopsyny (barwnika wzrokowego znajdującego się w pręcikach siatkówki oka), biorąc udział w procesie widzenia. Charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A jest ślepota zmierzchowa, zwana kurzą ślepotą, wywołana niedoborem rodopsyny.
Witamina A na trądzik i nie tylko
Witamina A przyspiesza odnowę naskórka, wzmacnia jego funkcję ochronną i zmniejsza utratę wody ze skóry. Zwiększa za to wytwarzanie kolagenu i elastyny - podstawowych składników budulcowych skóry. Poza tym likwiduje drobne zmarszczki i przebarwienia. Dzięki temu witamina A należy do najbardziej efektywnych składników preparatów przeciwstarzeniowych. Witamina A sprawia, że skóra jest jędrna, elastyczna i nawilżona. Wykazano także, że witamina A może wspomóc leczenie trądziku. Poza tym beta-karoten, czyli prowitamina A, jest dodatkowym "filtrem przeciwsłonecznym", który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, a tym samym ryzyko poparzenia skóry.
Witamina A - przyczyny niedoboru witaminy A
Niedobór witaminy A w organizmie może być wynikiem zaburzenia wchłaniania witaminy A (wówczas należy zdiagnozować podłoże), zbyt ubogiej diety (niedobory białka lub tłuszczów), picia alkoholu, palenia tytoniu, źle zbilansowanej diety w przypadku dzieci i osób w podeszłym wieku.
Witamina A - objawy i skutki niedoboru
Niedobór witaminy A w organizmie objawia się:
- bardzo przesuszoną, wręcz szorstką skórą na łokciach i kolanach, a także na ramionach i udach (suchość nie ustępuje po posmarowaniu kremem czy balsamem)
- niedowidzeniem o zmierzchu i w nocy (tzw. kurza ślepota) i opóźnioną akomodacją oka w ciemnościach (jeśli przekracza 10 sekund - jest to oznaka niedoboru witaminy A)
- suchością gałki ocznej (brak łez) - dużej trwający niedobór A może prowadzić do wysychania rogówki i spojówki, a nawet do zmętnienia i rozmiękczania rogówki
- zmniejszenie odporności na infekcje
- zahamowanie wzrostu
- zmiany w układzie nerwowym
U kobiet zaburzenia miesiączkowania i płodności mogą mieć związek z niedoborem witaminy A. Natomiast u osób starszych częstym objawem niedoboru witaminy A jest dzwonienie w uszach.
Witamina A - objawy i skutki nadmiaru
Witamina A w nadmiernych ilościach jest związkiem toksycznym. Przy jej nadmiernym spożyciu pojawiają się:
- drażliwość
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- zmiana zabarwienia skóry
- powiększenie wątroby i śledziony
- świąd skóry
- bóle głowy
- światłowstręt
- drgawki
- łamliwość paznokci i wypadanie włosów
Ważne
Witamina A w ciąży - jej nadmiar szczególnie groźny
Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla płodu. Jej przedawkowanie może spowodować rozwój wad wrodzonych. Z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny sięgać po suplementy diety zawierające witaminę A, a także ograniczyć spożycie mięsa, które zawierają witaminę A w postaci retinolu (np. wątróbki). Natomiast można jeść w dowolnej ilości warzywa i owoce zawierające beta-karoten. Jest on bowiem przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości, jaką organizm potrzebuje. Jedząc warzywa i owoce nie ma możliwości przedawkowania witaminy A.
Witamina A - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)
Wiek | Dawkowanie |
dzieci: od 1. do 3. roku życia | 400 µg; od 4. do 6. roku życia - 450 µg; od 7. do 9. roku życia - 500 µg |
chłopcy: od 10. do 12. roku życia | 600 µg; od 13. do 18. roku życia - 600 µg - 900 µg |
dziewczęta - od 10. do 12. roku życia | 600 µg; od 13. do 18. roku życia - 700 µg |
mężczyźni | 900 µg |
kobiety | 700 µg |
kobiety w ciąży | < 19 lat - 750 µg ; > 19 lat - 770 µg |
kobiety karmiące | < 19 lat - 1200 µg ; > 19 lat - 1300 µg |
Warto wiedzieć, że wzrost zapotrzebowania na witaminę A obserwuje się u osób z chorobami układu pokarmowego, podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz przy stosowaniu diety zawierającej bardzo małe ilości tłuszczu (5–10 g/d).
Witamina A - w jakich produktach występuje?
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach pochodzenia roślinnego. Związki te mają różną aktywność biologiczną. Beta-karoten jest w mniejszym stopniu wykorzystywany z pożywienia niż retinol. Przyjmuje się, że całkowite wykorzystanie beta-karotenu jest 6-krotnie mniejsze niż retinolu, a innych karotenoidów 12-krotnie. Dlatego łączną zawartość witaminy A w produktach spożywczych wyraża się w mikrogramach (µg) równoważnika (ekwiwalentu) retinolu.
Zawartość witaminy A w 100 g wybranych produktach spożywczych
Zawartość równoważników retinolu w 100g | Produkty spożywcze |
Poniżej 15 µg | wołowina, mięso drobiowe (z piersi kurczaka i indyka), ryby (dorsze, mintaje, morszczuki), ser twarogowy chudy, jogurt naturalny, kefir, pumpernikiel, bułki kajzerki |
15 - 150 µg | cielęcina, kurczaki, kaczki, ryby (śledzie, makrele, łososie, pstrągi, karpie), jogurt owocowy, mleko krowie i kozie, serki twarogowe homogenizowane, ser twarogowy półtłusty i tłusty, bułki wrocławskie, pieczywo tostowe, makaron dwujajeczny i czterojajeczny |
150 - 1500 µg | sery topione, sery dojrzewające, jaja, margaryny, masło, tuńczyki, węgorze |
Powyżej 1500 µg | wątróbka kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa |