do kasy suma: 0,00 zł

Vitamin A 10,000 100 kapsułek żelowych/softgels WITAMINA A NOW Food's Suplement Diety

Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie - jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Poza tym witamina A poprawia wygląd skóry, dzięki czemu znalazła zastosowanie w kosmetyce. Jednak z jej dawkowaniem powinny uważać kobiety w ciąży.

Dostępność: brak towaru
Cena: 19,01 zł 19.01
ilość + - szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

  • Niezbędna witamina;
  • 3,000 mcg (10,000 IU);
  • Wspiera zdrowie oczu i prawidłowe funkcje odpornościowe.*

Witamina A jest niezbędna do utrzymania tkanek wyściełających wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie ciała, w tym oczu, skóry, układu oddechowego, przewodu pokarmowego i dróg moczowych.*

W tym produkcie mogą wystąpić naturalne zmiany kolorów kapsułek.

Dostępne opakowania: 100 kapsułek żelowych/softgels.

Sugerowany sposób użycia i przechowywania: zażywaj 1 kapsułkę dziennie z posiłkiem. Po otwarciu przechowywać w chłodnym, suchym - niedostępnym dla małych dzieci miejscu.

Uwaga: Tylko dla dorosłych. Nie przekraczać zalecanej dawki. Nie stosować, jeśli jesteś w ciąży, planujesz zajść w ciążę lub karmisz piersią. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli przyjmujesz leki lub masz inne schorzenia. Trzymać poza zasięgiem dzieci.

Pakiet służący zachowaniu świeżości - nie nadaje się do spożycia. Po otwarciu przechowywać w opakowaniu.

Dodatkowe informacje
Porcja: 1 kapsułka żelowa/softgel
Ilość porcji w opakowaniu: 100
  Zawartość w porcji % Dziennego zapotrzebowania
Vitamin A (witamina A)
   (z palmitynianu retinylu i oleju z wątróbek rybnych)
3,000 mcg 333%

Pozostałe składniki: kapsułka żelowa/softgel [żelatyna wołowa (wolna od BSE), gliceryna, woda] i organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Zawiera ryby (dorsz, czarniak, plamiak, mintaj).

Nie zawiera: drożdży, pszenicy, glutenu, soi, kukurydzy, mleka, jaj lub skorupiaków. Wyprodukowano w zakładzie GMP, który przetwarza inne składniki zawierające te alergeny.

Producent: NOW Foods, 395 S. Glen Ellyn Road, Bloomingdale, IL 60108, USA.

* Te oświadczenia nie zostały ocenione przez amerykańską agencję do spraw żywności i leków (FDA). Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Osoby w stanie chorobowym przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.

GMPHalal ULNon GMO UL


Witamina A pełni wiele ważnych funkcji w organizmie - jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia układ odpornościowy i może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Poza tym witamina A poprawia wygląd skóry, dzięki czemu znalazła zastosowanie w kosmetyce. Jednak z jej dawkowaniem powinny uważać kobiety w ciąży.

Witamina A to termin, który odnosi się do kilku substancji - retinolu i jego pochodnych (tzw. retinoidy) oraz beta-karotenu i niektórych innych karotenoidów. Witamina A, razem z witaminami D, E i K, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - jest odkładana w tkance tłuszczowej i w wątrobie. Dzięki temu trudniej o jej niedobór, ale z drugiej strony jej nadmiar może być szkodliwy. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży.

Witamina A - właściwości przeciwnowotworowe
Witamina A pełni różne ważne funkcje w organizmie - bierze udział w syntezie białek i w przemianach lipidów (tłuszczów), sprzyja zdolności regeneracyjnej komórek czy uczestniczy w prawidłowym przebiegu procesów wzrostowych. To niejedyne właściwości witaminy A. Jednak jedną z ważniejszych właściwości witaminy A jest to, że ma potencjalne działanie antynowotworowe - przypisuje się jej rolę w prewencji i spowolnieniu progresji nowotworów jelita grubego, stercza, piersi i płuc.

Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego  i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach pochodzenia roślinnego.

Witamina A na zdrowe oczy
Witamina A wchodzi w skład rodopsyny (barwnika wzrokowego znajdującego się w pręcikach siatkówki oka), biorąc udział w procesie widzenia. Charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A jest ślepota zmierzchowa, zwana kurzą ślepotą, wywołana niedoborem rodopsyny.

Witamina A na trądzik i nie tylko
Witamina A przyspiesza odnowę naskórka, wzmacnia jego funkcję ochronną i zmniejsza utratę wody ze skóry. Zwiększa za to wytwarzanie kolagenu i elastyny - podstawowych składników budulcowych skóry. Poza tym likwiduje drobne zmarszczki i przebarwienia. Dzięki temu witamina A należy do najbardziej efektywnych składników preparatów przeciwstarzeniowych. Witamina A sprawia, że skóra jest jędrna, elastyczna i nawilżona. Wykazano także, że witamina A może wspomóc leczenie trądziku. Poza tym beta-karoten, czyli prowitamina A, jest dodatkowym "filtrem przeciwsłonecznym", który zmniejsza wrażliwość na promieniowanie UV, a tym samym ryzyko poparzenia skóry.

Witamina A - przyczyny niedoboru witaminy A
Niedobór witaminy A w organizmie może być wynikiem zaburzenia wchłaniania witaminy A (wówczas należy zdiagnozować podłoże), zbyt ubogiej diety (niedobory białka lub tłuszczów), picia alkoholu, palenia tytoniu, źle zbilansowanej diety w przypadku dzieci i osób w podeszłym wieku.

Witamina A - objawy i skutki niedoboru
Niedobór witaminy A w organizmie objawia się:

  • bardzo przesuszoną, wręcz szorstką skórą na łokciach i kolanach, a także na ramionach i udach (suchość nie ustępuje po posmarowaniu kremem czy balsamem)
  • niedowidzeniem o zmierzchu i w nocy (tzw. kurza ślepota) i opóźnioną akomodacją oka w ciemnościach (jeśli przekracza 10 sekund - jest to oznaka niedoboru witaminy A)
  • suchością gałki ocznej (brak łez) - dużej trwający niedobór A może prowadzić do wysychania rogówki i spojówki, a nawet do zmętnienia i rozmiękczania rogówki
  • zmniejszenie odporności na infekcje
  • zahamowanie wzrostu
  • zmiany w układzie nerwowym

U kobiet zaburzenia miesiączkowania i płodności mogą mieć związek z niedoborem witaminy A. Natomiast u osób starszych częstym objawem niedoboru witaminy A jest dzwonienie w uszach.

Witamina A - objawy i skutki nadmiaru
Witamina A w nadmiernych ilościach jest związkiem toksycznym. Przy jej nadmiernym spożyciu pojawiają się:

  • drażliwość
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • zmiana zabarwienia skóry
  • powiększenie wątroby i śledziony
  • świąd skóry
  • bóle głowy
  • światłowstręt
  • drgawki
  • łamliwość paznokci i wypadanie włosów

Ważne
Witamina A w ciąży - jej nadmiar szczególnie groźny

Nadmiar witaminy A jest szczególnie toksyczny dla płodu. Jej przedawkowanie może spowodować rozwój wad wrodzonych. Z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny sięgać po suplementy diety zawierające witaminę A, a także ograniczyć spożycie mięsa, które zawierają witaminę A w postaci retinolu (np. wątróbki). Natomiast można jeść w dowolnej ilości warzywa i owoce zawierające beta-karoten. Jest on bowiem przekształcany w wątrobie w witaminę A w takiej ilości, jaką organizm potrzebuje. Jedząc warzywa i owoce nie ma możliwości przedawkowania witaminy A.

Witamina A - dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA)

Wiek Dawkowanie
dzieci: od 1. do 3. roku życia 400 µg; od 4. do 6. roku życia - 450 µg; od 7. do 9. roku życia - 500 µg
chłopcy: od 10. do 12. roku życia 600 µg; od 13. do 18. roku życia - 600 µg - 900 µg
dziewczęta - od 10. do 12. roku życia 600 µg; od 13. do 18. roku życia - 700 µg
mężczyźni 900 µg
kobiety 700 µg
kobiety w ciąży < 19 lat - 750 µg ; > 19 lat - 770 µg
kobiety karmiące < 19 lat - 1200 µg ; > 19 lat - 1300 µg

Warto wiedzieć, że wzrost zapotrzebowania na witaminę A obserwuje się u osób z chorobami układu pokarmowego, podczas długotrwałego stresu i infekcji oraz przy stosowaniu diety zawierającej bardzo małe ilości tłuszczu (5–10 g/d).

Witamina A - w jakich produktach występuje?
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego i w formie prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach pochodzenia roślinnego. Związki te mają różną aktywność biologiczną. Beta-karoten jest w mniejszym stopniu wykorzystywany z pożywienia niż retinol. Przyjmuje się, że całkowite wykorzystanie beta-karotenu jest 6-krotnie mniejsze niż retinolu, a innych karotenoidów 12-krotnie. Dlatego łączną zawartość witaminy A w produktach spożywczych wyraża się w mikrogramach (µg) równoważnika (ekwiwalentu) retinolu.

Zawartość witaminy A w 100 g wybranych produktach spożywczych

Zawartość równoważników retinolu w 100g Produkty spożywcze
Poniżej 15 µg wołowina, mięso drobiowe (z piersi kurczaka i indyka), ryby (dorsze, mintaje, morszczuki), ser twarogowy chudy, jogurt naturalny, kefir, pumpernikiel, bułki kajzerki
15 - 150 µg cielęcina, kurczaki, kaczki, ryby (śledzie, makrele, łososie, pstrągi, karpie), jogurt owocowy, mleko krowie i kozie, serki twarogowe homogenizowane, ser twarogowy półtłusty i tłusty, bułki wrocławskie, pieczywo tostowe, makaron dwujajeczny i czterojajeczny
150 - 1500 µg sery topione, sery dojrzewające, jaja, margaryny, masło, tuńczyki, węgorze
Powyżej 1500 µg wątróbka kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa
 
*Tekst zaczerpnięty z www.poradnikzdrowie.pl
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl