Vitamin E-400 IU 100 softgels/kapsułek żelowych Witamina E 400 z Selenem NOW Food's Suplement Diety
Witamina E jest głównym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, który jest szczególnie ważny dla utrzymania zdrowia komórek poprzez neutralizację wolnych rodników powstających w wyniku normalnych procesów metabolicznych, a także w wyniku narażenia środowiska.* Selen jest niezbędnym minerałem śladowym, który został włączony jako uzupełnienie witamin E.*
Opis
- Ochrona antyoksydacyjna;*
- D-alfa z mieszanką tokoferoli;
- Plus 100 mcg selenu.
Witamina E jest głównym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, który jest szczególnie ważny dla utrzymania zdrowia komórek poprzez neutralizację wolnych rodników powstających w wyniku normalnych procesów metabolicznych, a także w wyniku narażenia środowiska.* Selen jest niezbędnym minerałem śladowym, który został włączony jako uzupełnienie witamin E.*
E-400 Natural + Selen marki NOW® zawiera naturalną witaminę E – ważny przeciwutleniacz i pierwszą linię obrony przeciwko peroksydacji lipidów. Ten produkt zawiera mieszankę tokoferoli zarówno w naturalnej oraz niezestryfikowanej postaci jak również gamma-tokoferol. Nowe badania wykazują, że gamma-tokoferol, będący najobficiej występującą w pożywieniu formą witaminy E, spełnia bardzo istotne i unikalne funkcje. Funkcje te ogniskują się wokół zdolności do detoksykacji reaktywnych form azotu, stanowiących wyjątkowo destrukcyjną formę wolnych rodników. Ponadto gamma-tokoferol wychwytuje i usuwa z organizmu wolne rodniki w taki sposób, w jaki nie może tego robić alfa-tokoferol. Selen pomaga: zachować zdrowe włosy, paznokcie, w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy oraz układu odpornościowego.
Produkt wytworzony w standardzie GMP. Dla zachowania bezpieczeństwa i satysfakcji swoich klientów marka NOW Food's® stosuje surowce jakości farmakopealnej, a jej dostawcy są regularnie kontrolowani.
Dostępne w opakowaniach: 100 kapsułek żelowych/softgels.
Sugerowany sposób użycia i przechowywania: 1 kapsułka dziennie wraz z posiłkiem. Po otwarciu przechowywać w chłodnym, suchym, niedostępnym dla małych dzieci miejscu.
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania się i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Uwagi: Produkt przeznaczony dla osób dorosłych. Spożywanie produktu jest niewskazane w okresie ciąży i karmienia.
Pakiet służący zachowaniu świeżości nie jest jadalny - powinien pozostać w opakowaniu.
W kapsułce może nastąpić rozdzielenie składników oraz zmiana barwy. Jest to zjawisko naturalne, nie wpływające na jakość produktu.
Dodatkowe informacje:
Zawartość: 100 kapsułek. Porcja: 1 kapsułka. Ilość porcji w opakowaniu: 100.
| Zawartość składników fizjologicznie czynnych w dziennej porcji: |
Zalecana do spożycia dzienna porcja: 1 kapsułka | %RWS |
| Witamina E (niezestryfikowany D-alfa tokoferol oraz mieszanka tokoferoli: D-beta, D-delta oraz D-gamma) (bez GMO) | 268 mg/400 IU | 2233% |
| Selen | 100 μg | 181,5% |
RWS – Referencyjna wartość spożycia (dzienna)
† – RWS nie zostało określone
Pozostałe składniki: nośnik – olej sojowy; drożdże wzbogacone w selen; kapsułka – żelatyna wołowa; subst. rozpuszczające: gliceryna roślinna, woda; subst. glazurująca: wosk pszczeli; subst. emulgująca: lecytyna sojowa.
Uwaga: zawiera składniki z przetwórstwa soi (bez GMO).
Nie zawiera: glutenu, mleka, jaj, dwutlenku tytanu. Wyprodukowano w zakładzie spełniającym warunki GMP.
Producent: NOW Food's, 395 S. Glen Ellyn Road, Bloomingdale, IL 60108, USA.
* Te oświadczenia nie zostały zaopiniowane przez Food and Drug Administration (FDA) (amerykańską agencję do spraw żywności i leków). Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Osoby w stanie chorobowym przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.
Witamina E
Witamina E - to grupa związków określanych mianem tokoferoli. Wraz z witaminami A, D i K należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. To znaczy, że są one magazynowane w organizmie (nie wydalane z moczem czy potem, tak jak witaminy rozpuszczalne w wodzie), w którym znajdują się głównie w tkance tłuszczowej (ok. 20 mg) oraz w nadnerczach.
Zapotrzebowanie na witaminę E
Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane, zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Średnio wynosi 6 mg u dzieci, 10 mg u mężczyzn, 8 mg u kobiet (przyjmujące tabletki antykoncepcyjne potrzebują jej więcej) oraz 20-50 mg u osób starszych, po 75. roku życia.
Warto wiedzieć, że przyswajanie "witaminy młodości" przez organizm wspomagają witamina A, kompleks witamin B, witamina C, mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Funkcje w organizmie
Witamina E, obok witamin A i C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Witamina E bierze także udział w syntezie substancji przeciwkrzepliwych, utrzymaniu odpowiedniej przepuszczalności błon komórkowych i zmniejszeniu agregacji (zlepiania się) płytek krwi, a co za tym idzie - przeciwdziała zakrzepom. Poza tym uczestniczy w ochronie krwinek czerwonych, ekspresji genów i przekazywaniu sygnałów nerwowych w całym ciele. Dodatkowo wpływa na prawidłową wydolność mięśni i wytwarzanie nasienia mężczyzn. Jest także potrzebna w ciąży, gdyż jest współodpowiedzialna za jej utrzymanie i prawidłowy rozwój płodu. Ponadto witamina E wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku.
Objawy niedoboru witaminy E
Niedobór witaminy E w organizmie zdarza się bardzo rzadko. Obserwuje się go w przypadku zaburzeń wchłaniania tłuszczu i wśród osób z rzadką chorobą genetyczną - abetalipoproteinemią (zespół Bassena-Kornzweiga). Na niedobór witaminy E są narażone również osoby z mukowiscydozą i celiakią.
Objawy niedoboru witaminy E:
- zmęczenie,
- anemia,
- rogowacenie i starzenie się skóry,
- uszkodzenie systemu nerwowego,
- degeneracja mięśni;
- problemy z zębami i kośćmi,
- podatność na infekcje,
- zaburzenia neurologiczne,
- bolesność i zanik mięśni.
Witamina E a rak wątroby i prostaty
W związku z tym, że witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, wielu specjalistów uważa, że zmniejsza ryzyko zapadalności na nowotwory. Wśród nich są naukowcy z Instytutu Onkologii w Szanghaju oraz Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville (stan Tennessee, USA), którzy na łamach "Journal of the National Cancer Institute" przekonują, że witamina E, spożywana w wysokich dawkach - zarówno z pożywienia, jak i w postaci suplementów - może obniżać ryzyko rozwoju raka wątroby, także u osób z chorobą wątroby lub rodzinnym ryzykiem tego nowotworu.
Z kolei fińscy badacze przekonują, że witamina E zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty u palaczy. Ich zdanie podzielają australijscy naukowcy z Queensland University of Technology, którzy idą krok dalej i przekonują, że witamina E może nie tylko zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na ten nowotwór, lecz także wspomóc jego leczenie. Z ich badań wynika, że witamina E wspomaga leczenie raka gruczołu krokowego, zmniejszając rozrost nowotworu. Swoje lecznicze właściwości witamina E zawdzięcza zawartej w niej specyficznej formie tokotrienolu (gamma-tokotrienol). Zdaniem badaczy substancja ta skutecznie hamuje rozrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych nie tylko za raka prostaty, lecz także nawet za raka piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka.
Inną zależność między rakiem prostaty a witaminą E odkryli naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem im. Freda Hutchinsona w Seattle (USA), którzy na łamach wspomnianego już "Journal of the National Cancer Institute" ostrzegają, że nadmierne spożycie "witaminy młodości" (większe niż rekomendowane dzienne spożycie), a także selenu (selen i witamina E działają synergicznie, tzn. razem działają silniej niż podawane osobno w równoważnych dawkach - przyp. red.) w diecie zwiększa ryzyko rozwoju tego nowotworu. U mężczyzn, u których poziom selenu na początku badań był niski, przyjmowanie witaminy E w nadmiarze (400 jednostek dziennie) wiązało się ze wzrostem ogólnego ryzyka nowotworu gruczołu krokowego aż o 63 proc. Podwyższonego ryzyka nie zauważono u badanych, którzy przyjmowali witaminę E łącznie z selenem. Naukowcy doszli więc do wniosku, że pierwiastek ten zdaje się chronić przed szkodliwym wpływem nadmiaru witaminy E. Jednak selen w nadmiernych ilościach (200 µg dziennie) również może zwiększać ryzyko rozwoju raka prostaty.
W związku z tymi rozbieżnościami, nie można jednoznacznie stwierdzić, że witamina E może zapobiegać powstawaniu nowotworów.
Witamina E a udar mózgu
Wielu specjalistów twierdzi, że witamina E zapobiega chorobom serca, gdyż zmniejsza zlepianie się krwinek i chroni przed rozwojem miażdżycy (hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu - tzw. "złego cholesterolu"), a co za tym idzie - m.in. przed rozwojem zawału serca i udaru mózgu.
Zależność między witaminą E a chorobami układu krwionośnego zbadali naukowcy z Uniwersytetu Harvarda, którzy na łamach "British Journal of Medicine" przekonują, że witamina E (przyjmowana w dawce co najmniej 50 mg/dzień) nieznacznie, bo o 22 proc., zwiększa ryzyko udaru krwotocznego (wylewu krwi do mózgu). Z ich badań wynika, że zdarzył się on u jednej na 1250 osób przyjmujących tę witaminę. Co ciekawe, witamina E jednocześnie zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego (zawału mózgu) o 10 proc. - doszło do niego u jednej na 467 badanych osób, które przyjmowały ten składnik odżywczy. Co prawda badanie nie wykazało, że witamina E jest istotnym czynnikiem ryzyka udaru, ale różnice między jego dwoma typami uznano za znaczące.
Witamina E "witaminą płodności"
Witamina E jest nazywana także "witaminą płodności", gdyż jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych. Jej niedobór m.in. zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego, co przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn.
Przyjmowanie witamina E w ciąży
Witamina E jest niezbędna w czasie ciąży. Ma ona szczególny wpływ na wzrok dziecka, dlatego nie można o niej zapomnieć zwłaszcza w III trymestrze ciąży, a więc wtedy, gdy kształtuje się wzrok. Ponadto witamina E razem z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego i rozwojowi wad wrodzonych płodu. Witamina E ma wpływ również na prawidłową masę urodzeniową dziecka. Naukowcy dowiedli także, że w wyniku podawania witaminy E na kilka tygodni przed rozwiązaniem ciąży, zmniejsza się odsetek umieralności dzieci podczas porodu.
W związku z tym niedobór tej witaminy u ciężarnych może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju płodu, przedwczesnego pęknięcia błon płodowych i przedwczesnego porodu, poronienia czy obumarcia płodu. Jej niedobór może wiązać się też z wystąpieniem zatrucia ciążowego, które zagraża życiu dziecka i matki.
Kobiety spodziewające się dziecka powinny przyjmować średnio 15-19 mg tej witaminy dziennie.
Zastosowanie witaminy E w kosmetyce
Witamina E nie bez powodu jest nazywana "witaminą młodości". Jako silny przeciwutleniacz neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za podrażnienia i powstawanie zmarszczek, a co za tym idzie - opóźnia proces starzenia się skóry. Ponadto posiada właściwości odżywcze, regenerujące i nawilżająco-natłuszczające. W związku z tym kremy do twarzy i ciała z witaminą E są przeznaczone dla każdego rodzaju skóry, ale przede wszystkim dla tej wrażliwej, skłonnej do podrażnień i zmarszczek. Ponadto wspomaga ochronę skóry przed promieniowaniem UV. Kremy z witaminą E mogą być używane także pomocniczo przy leczeniu łuszczycy, podrażnień skórnych, egzem i cery trądzikowej.



