Witamina B12 1000mcg 100 kapsułek do ssania - suplement diety, SWANSON
Występowanie witaminy B12 w przyrodzie jest bardzo ograniczone. W roślinach nie występują w ogóle lub w ilościach śladowych, występuje natomiast głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do bogatych źródeł witaminy B12 należą: wątroba i nerki oraz mięso wołowe. Z tego też powodu na niedobór mogą cierpieć osoby nie jedzące mięsa np. wegetarianie. U wegan zachodzi konieczność suplementacji witaminą B12.
Opis
Występowanie witaminy B12 w przyrodzie jest bardzo ograniczone. W roślinach nie występują w ogóle lub w ilościach śladowych, występuje natomiast głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Do bogatych źródeł witaminy B12 należą: wątroba i nerki oraz mięso wołowe. Z tego też powodu na niedobór mogą cierpieć osoby nie jedzące mięsa np. wegetarianie. U wegan zachodzi konieczność suplementacji witaminą B12.
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ustroju, układu nerwowego i przewodu pokarmowego oraz prawidłowego przebiegu procesu powstawania krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Odgrywa ważną rolę w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów. Udział witaminy B12 w procesach metabolicznych w organizmie człowieka dotyczy, także metabolizmu DNA. Witamina B12 wraz z kwasem foliowym odgrywa istotną rolę w metabolizmie homocysteiny, której podwyższony poziom jest czynnikiem ryzyka wystąpienia schorzeń układu krążenia, nieprawidłowego przebiegu ciąży i występowania wad wrodzonych u płodu, uszkodzenia układu nerwowego.
Brak witaminy B12 prowadzi do rozwoju niedokrwistości złośliwej, zaniku błony przewodu pokarmowego, zmian zwyrodnieniowych rdzenia kręgowego i uszkodzenia nerwów. Poza tym deficyt B12 może przejawiać się zmęczeniem, dusznością, biegunką, nerwowością, problemami z pamięcią i depresją, drętwieniem lub mrowieniem w palcach u rąk i nóg. Najnowsze badania dowodzą, że jej brak zwiększa ryzyko zawału i udaru równie istotne, jak wysoki poziom cholesterolu.
Składniki:
Witamina B-12, warzywny glicerol, woda oczyszczona, naturalny dodatek smakowy: truskawka, wanilia, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, kompleks zwiększający wchłanialność: [imbir (zingiber officinale - korzeń), amla (Emblica officinalis - owoc), papryka (capsicum frutescens - owoc)], substancja konserwująca: sorbinian potasu, oktan D-alfa-tokoferylu (Witamina E z oleju sojowego).
Sposób użycia:
1 tabletkę dziennie włóż pod język i poczekaj aż się rozpuści. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety.
Przechowywanie:
Po otwarciu przechowywać w lodówce, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
Zawiera soję.