Artichoke Extract 450 mg 90 kapsułek Veg NOW Food's KARCZOCH Suplement diety
Ekstrakt z karczocha ma długą historię stosowania przez zielarzy jako tonik trawienny. * Współczesne badania naukowe potwierdziły, że ekstrakt z karczocha może promować zdrowe funkcje trawienne dzięki jego zdolności do wspomagania prawidłowego przepływu żółci i trawienia tłuszczów. * Ponadto ekstrakt z karczocha zawiera flawonoidy (jak luteolina i apigenina), które, jak wykazano, wspierają zdrowy układ naczyniowy. *
Opis
- Wsparcie procesów trawiennych;
- Standaryzowany do 5% cynaryny;*
- Zdrowe funkcjonowanie naczyń;*
- Wymiatacz wolnych rodników.*
Ekstrakt z karczocha ma długą historię stosowania przez zielarzy jako tonik trawienny. * Współczesne badania naukowe potwierdziły, że ekstrakt z karczocha może promować zdrowe funkcje trawienne dzięki jego zdolności do wspomagania prawidłowego przepływu żółci i trawienia tłuszczów. * Ponadto ekstrakt z karczocha zawiera flawonoidy (jak luteolina i apigenina), które, jak wykazano, wspierają zdrowy układ naczyniowy. *
Produkt wytworzony w standardzie GMP. Dla zachowania bezpieczeństwa i satysfakcji swoich klientów marka NOW Food's® stosuje surowce jakości farmakopealnej, a jej dostawcy są regularnie kontrolowani.
W preparacie mogą wystąpić naturalne różnice w odcieniu i kolorze kapsułek.
Dostępne w opakowaniach: 90 kapsułek wegetariańskich.
Sugerowane użycie i przechowywanie: 1 kapsułka 1 do 3 razy dziennie wedle potrzeby, przy posiłku. Po otwarciu przechowywać w chłodnym, suchym, niedostępnym dla małych dzieci miejscu.
Uwagi: Tylko dla dorosłych. Preparat nie jest rekomendowany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą jeśli jesteś w trakcie leczenia lub przyjmowania innych leków.
Pakiet służący zachowaniu świeżości nie jest jadalny - powinien pozostać w opakowaniu.
Porcja: | 1 kapsułka Veg | |
---|---|---|
Ilość porcji w opakowaniu: | 90 | |
Zawartość w porcji | % Dziennych wartości | |
* Nie ustalono dziennej wartości. | ||
Ekstrakt z karczocha (cynara scolymus) (liść) (min. 5% kwas kofeolichinowy jako cyjanaryna) |
450 mg | * |
Pozostałe składniki: celuloza (kapsułka), proszek celulozy, krzemionka i stearynian magnezu (źródło roślinne).
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, glutenu, soi, mleka, jaj, ryb, skorupiaków, orzechów. Wyprodukowano w zakładzie GMP, który przetwarza inne składniki zawierające te alergeny.
Producent: NOW Food's, 395 S. Glen Ellyn Road, Bloomingdale, IL 60108, USA.
* Te oświadczenia nie zostały zaopiniowane przez Food and Drug Administration (FDA) (amerykańską agencję do spraw żywności i leków). Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Osoby w stanie chorobowym przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.
Karczoch - właściwości lecznicze cynaryny:
Karczoch jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.
Według naukowców za obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi odpowiada cynaryna - główna substancja czynna karczochów. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Tym samym cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.
W spisie roślin leczniczych cynarynę z karczochów nazywa się:
cholekineticum – lek żółciopędny, stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego z kamieni żółciowych, które są zbudowane z cholesterolu;
cholereticum - lek żółciotwórczy, stymulujący do wytwarzania żółci w wątrobie
Ekstrakt z liści lub korzeni karczochów przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Ponadto cynaryna wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego, w tym zaburzeń trawienia i zespołu jelita drażliwego.
UWAGA! Karczochów powinny unikać osoby, które cierpią na kamicę moczanową.
Karczoch - właściwości przeciwnowotworowe:
Karczoch posiada wiele antyoksydantów: kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę i cynarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.
Karczoch, a cukrzyca:
Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.
Karczoch, a odchudzanie:
Wartość energetyczna karczochów w 100 g wynosi tylko 47 kcal. To dzięki niskiej kaloryczności, niskiemu stężeniu tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego karczochy są polecane przez dietetyków jako warzywo wspierające odchudzanie. Jednak te zdrowe warzywa są najbardziej cenione ze względu na zawartość aż czterech substancji odchudzających:
1. Cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami.
2. Inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita.
3. Kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów.
4. Niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.